Hastalar hastanesiz kaldı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Haziran 2008 23:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şirinevler'de, özellikle felçli hastalar için ?olmazsa olmaz' olan Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin A bloku, yanındaki alışveriş merkezinin hafriyatı yüzünden çöktü. Tüm yurttan gelen hastalar geri gönderiliyor. Bazı hastalar gecikme nedeniyle tedavi şansını yitiriyor ya da kurtulamıyor

100Şirinevler'deki Sağlık Bakanlığı İstanbul Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Türkiye'nin en önemli fizik tedavi rehabilitasyon merkezlerinden biri... Ancak yanındaki alışveriş merkezinin hafriyat çalışması nedeniyle zor günler geçiriyor.

Hafriyat çalışmasının Şirinevler semtindeki hastanenin bir blokunda ağır hasara yol açması sonucu bu bölüm boşaltılınca, burada tedavi gören çok sayıda hasta hastanesiz kaldı. Hastanenin yatak kapasitesinin 266'dan 140'a düşünce, hastane yönetimi ancak durumu çok acil olan felçli hastalara randevu verebiliyor. 6 ay ile 1 yıl arasında randevu alabilen hastaların birçoğu gecikme nedeniyle tedavi imkânından mahrum kalıyor.

Hastanedeki hasar 23 Kasım 2007'de ortaya çıktı. Hastanenin A blokunda hemen yandaki inşaatın hafriyat faaliyeti nedeniyle önemli bir çökme meydana geldi.

Sağlık Bakanlığı, bunun üzerine inşaatı yürüten Temeltaş İnşaat AŞ ve Era Şehircilik Mimarlık, Elit Yapı Denetim ile inşaat iznini veren Bahçelievler Belediyesi ve ayrıca alışveriş merkezinin sahibi CarrefourSA hakkında zararın giderilmesi amacıyla Bakırköy 8'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı.

Zarar 8 milyon YTL

Halen sürmekte olan davada çökme nedeniyle hastanede oluşan zarar Sağlık Bakanlığı'nın tespitlerine göre 8 milyon YTL olarak belirlendi. Ancak İstanbul Kültür Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi'nin hazırladığı ?ön geoteknik rapor?da ise ?B blok da tehlike arz edecek kadar hasar görmüş durumda. A ve B blok zeminindeki aşırı hasar, ıslah edilemez. İnşaat belki, kazıklı temel şeklinde yapılabilir. Hastanenin bağlantı yolları da zarar görmüş? denildi.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, B blokun da kullanılamaz hale geldiği için zararın 16 milyon YTL bulabileceğini söyledi.

?Facia atlattık?

Çökmenin gerçekleştiği gece fark edilen kayma nedeniyle hastanenin aceleyle boşaltıldığını anlatan hastane yetkilileri, Milliyet'e şu açıklamayı yaptılar:

?Hastaları aceleyle boşaltıp önemli ve pahalı cihazları B ve C bloka taşıdık. Çok büyük bir faciayı önlemiş olduk. 20 gün boyunca çatlaklar artarak devam etti, ancak önlem alınmadı. 20 günün sonunda kazık çakılarak kaymanın durdurulması için önlem alındı ama iş işten geçmişti. Hatta B blokun da duvarlarını çatlattı. B bloku da boşaltmamız halinde hastalarımız tamamen tedavi göremez hale gelecek. Yataklı servislerin bazılarını boşaltıp laboratuvarları taşıdık. Yataklı servisle laboratuvarlar yan yana. Yeterli steril ortam olmaması nedeniyle enfeksiyon riski de yüksek.?

Hastanenin yanındaki inşaat hâlâ devam ediyor.

6 ay ile 3 yıla randevu veriliyor

Türk Sağlık Sendikası İstanbul Şube Başkanı Mahmut Akman, ?Hastalara aciliyet durumlarına göre 6 ay ile 3 yıl arasında randevu veriliyor. Bu hastane, yalnızca İstanbul'daki hastalara değil Türkiye genelindeki hastalara da bakıyor. Yurt genelinden gelen hastalar, daha önce verilen randevu doğrultusunda yatış yapmak için hastaneye geliyor ancak çökme tehlikesine karşı hastane boşaltıldığı için geri çevriliyorlar? dedi.

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) Genel Sekreteri Aynur Dik de, ?Özellikle felçli hastalarımız perişan durumda. Rehabilitasyon görmeyen hastaların öncelikle böbrekleri etkileniyor. İdrar problemleri başlıyor. Tüm organları etkilendiği için yaşam fonksiyonları durabilir. Şekil bozuklukları oluşabilir ve bunu geri çevirmeniz çok zor. Tedavi olabilecekken sakat kalabilir. Türkiye genelindeki hastalara bakan çok önemli bir hastanenin büyük bir bölümü atıl durumda. Özellikle felçli hastalar için olmazsa olmaz olan bir hastane. Hidroterapi havuzu bir tek bu hastanede vardı. Aynı blokta yer alan iki havuz da kullanılamaz durumda. Bu havuzlar, hastalarımız için olmazsa olmazdır. Şimdi iki havuz da yok? diye konuştu.

Carrefour: Görüşmeler yapılıyor

Konuyla ilgili olarak CarrefourSA'dan yapılan yazılı açıklamada, ?Bahçelievler inşaatı ile ilgili mahkeme süreci devam etmektedir. Hastanede yaşanan mağduriyetten dolayı çok üzgün olduğumuzu belirtiriz. İnşaattan dolayı hastanede yaşanan mağduriyeti gidermek için yetkililerle gerekli görüşmeler yapılmaktadır? denildi.

1000 hastaya 1.4 hekim düşüyor

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hekim başına düşen nüfus açısından Türkiye'nin, Avrupa'da 53 ülke arasında 52. sırada olduğunu belirterek, ?Ülkemizde 1000 kişiye ortalama olarak 1.4 hekim düşmektedir? dedi.

CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur'un soru önergesini yanıtlayan Akdağ, doktor sayısının yetersizliğini şöyle anlattı:

?Ülkemizde hekim sayısı yetersizdir. Hekim başına düşen nüfus açısından Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa bölgesinde yer alan 53 ülke arasında 52. sıradadır. Ülkemizde 1000 kişiye ortalama olarak 1.4 hekim düşmektedir. Bu rakam İsviçre'nin 1960 rakamıdır. Ülkemiz, DSÖ Avrupa bölgesindedir. Bu bölge temel alındığında sahip olduğumuz nüfusa göre her yıl tıp fakültelerinden 14 bin 500 mezun vermemiz gerekir. Oysa yılda verilen mezun sayısı yaklaşık 4 bin 500'dür.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber